fbpx

Blogs over alle vormen van marketing

Marketing. Als ondernemer kun je er niet omheen. Welke vormen van marketing zijn er en welke passen het beste bij jou en jouw bedrijf? Dat is waar onderstaande artikelen over gaan. Want jouw handgemaakte producten promoten en je bedrijf promoten is essentieel.

Op deze categorie pagina voor blog artikelen hebben we het marketing en verschillende vormen van marketing die je kunt overwegen om je producten en je bedrijf te promoten. Als creatieve ondernemer sta je voor de keuze: wat voor marketing moet ik inzetten? Welke benadering past het beste bij jouw behoeften en doelen?


Verschillende vormen van marketing


Bij marketing kan je een heel groot onderscheid aanbrengen. Offline en online marketing. Deze twee vormen van marketing zijn allebei belangrijk maar vereisen verschillende manieren van aanpakken. Hieronder leg ik uit wat de grootste verschillen zijn.


Offline marketing


Bij offline marketing draait alles om het promoten van producten en het vestigen van je merk zonder het gebruik van internet. Dit omvat activiteiten zoals deelname aan markten, evenementen of de verkoop van producten in fysieke winkels. Hier krijgen klanten fysiek contact met je producten, wat directe interactie mogelijk maakt. Bovendien omvat offline marketing ook mond-tot-mondreclame, een indirecte vorm van marketing die cruciaal is voor je succes. Je hebt zelf invloed op deze vorm van promotie, en voor kleinere ondernemers kan dit soms effectiever zijn dan online marketing. Denk bijvoorbeeld aan het positieve effect wanneer tevreden klanten jouw producten aan hun vrienden aanbevelen.


Online Marketing

Online marketing, ook wel digitale marketing genoemd, is een brede term die alle marketingactiviteiten omvat die via digitale platforms en het internet plaatsvinden. Het omvat strategieën, tactieken en kanalen om jouw handgemaakt producten te promoten en potentiële klanten te bereiken.


Online marketing benut de kracht van het internet om je zichtbaarheid te vergroten, leads te genereren, conversies te stimuleren en uiteindelijk je omzet te verhogen. Hier zijn enkele van de belangrijkste vormen van online marketing:


  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): SEO richt zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Door relevante zoekwoorden en optimalisatietechnieken te gebruiken, streeft SEO ernaar om je website hoger te laten verschijnen in zoekresultaten en zo meer organisch verkeer te genereren.
  • Contentmarketing: Contentmarketing draait om het creëren en delen van waardevolle en relevante inhoud met je doelgroep. Dit kan variëren van productfoto’s en productieprocessen tot klantreviews, blogposts, artikelen, video’s, infographics en meer. Het doel is om je producten te presenteren, je expertise te tonen, je merk op te bouwen en mensen aan te trekken.
  • Social Media Marketing: Dit omvat het gebruik van sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, TikTok en LinkedIn om je merk te promoten, betrokkenheid te creëren en relaties met je doelgroep op te bouwen. Het kan zowel organische als betaalde strategieën omvatten.
  • Email Marketing: Email Marketing houdt in dat je gerichte e-mails stuurt naar je klanten of potentiële klanten, variërend van nieuwsbrieven met productupdates tot gepersonaliseerde aanbiedingen en geautomatiseerde campagnes.
  • Betaalde Advertenties: Dit betreft het plaatsen van advertenties op platforms zoals Google Ads, Facebook Ads en andere advertentieplatforms. Je betaalt alleen wanneer mensen daadwerkelijk op je advertenties klikken, wat je in staat stelt om je doelgroep nauwkeurig te targeten en snel resultaten te behalen.
  • Affiliate Marketing: Hierbij werk je samen met partners (affiliates) die je producten of diensten promoten op hun websites of platforms, waarbij ze een commissie ontvangen op basis van de gegenereerde verkoop.
  • Influencer Marketing: Dit omvat samenwerkingen met invloedrijke personen (influencers) op sociale media of binnen specifieke niches om je producten of diensten te promoten bij hun volgers. Het succes van influencer marketing hangt niet alleen af van het aantal volgers, maar ook van de meerwaarde en authenticiteit die de influencer brengt.
  • Online PR (Public Relations): Hierbij verspreid je persberichten en creëer je buzz rond je merk of product via online kanalen, blogs, nieuwswebsites en sociale media.


Online marketing is dynamisch en vereist jouw flexibiliteit. Het is belangrijk om niet blindelings alle trends te volgen, maar in plaats daarvan te experimenteren en te ontdekken wat voor jou wel en niet werkt. Het draait uiteindelijk om authenticiteit, niet om constant online zichtbaar te zijn.

Margriet Meijer geeft een cursus verkoop voor creatieve makers en ondernemers als de Makers Coach - business coach in Amsterdam

Mis je nog een blog onderwerp?

Ik schrijf graag, dus mocht je een onderwerp missen waar je graag meer over zou willen weten vanuit mijn oogpunt? Laat het me weten zodat ik daar misschien wel een nieuw artikel over kan schrijven. Denk je, ik kan de hulp van Margriet wel gebruiken? Bekijk mijn aanbod

Je Eigen Koers Varen, Zonder Excuses!

In 8 stappen zelftwijfel overstijgen en ontdekken waar het voor jou over gaat in het leven.