fbpx

Blogs over Mindset/
mindset veranderen

Als maker en creatieve ondernemer heb je een bepaalde mindset nodig om succesvol te zijn. Je moet in jezelf geloven, bereid zijn om te leren en te groeien (je mindset veranderen en je mindset trainen), en je moet bereid zijn om risico’s te nemen.


Hieronder bespreek ik in de verschillende artikelen de belangrijkste aspecten van een succesvolle mindset voor jou als creatieve maker en ondernemer. Ik geef je ook tips voor het veranderen en trainen van je mindset.

Een krachtige mindset is de ruggengraat van jouw onderneming, en in bovenstaande artikelen ga ik dieper in op hoe je jouw mindset kunt veranderen, trainen in kritisch denken en de cruciale connectie tussen denken en doen.


Mindset Veranderen: De Sleutel tot Groei


Een van de meest spannende en uitdagende dingen aan het ondernemerschap als creatieve maker is de mogelijkheid om je eigen weg te banen. Maar om die weg met succes te bewandelen, moet je beginnen met goed kijken naar hoe jouw mindset nu is en of het nuttig is om je mindset te veranderen. Heb je bijvoorbeeld als wel eens aan de volgende punten gedacht die je kunnen helpen met het trainen van je mindset.


  1. Zelfbewustzijn: Het begint allemaal met zelfbewustzijn. Neem de tijd om je huidige mindset te begrijpen. Wat zijn je beperkende overtuigingen? Welke gedachten belemmeren je groei? Identificeer ze, want alleen dan kun je eraan werken.
  2. Positieve Affirmaties: Gebruik positieve affirmaties om je denkpatronen te herprogrammeren. Herhaal dagelijks positieve zinnen zoals “Ik ben een succesvolle creatieve maker en ondernemer.” Dit helpt je om een positievere mindset te cultiveren.
  1. Visualisatie: Visualiseer je doelen en dromen. Ik heb hier een hele fijne audio oefening voor gemaakt. Zie jezelf je creatieve projecten voltooien, je producten met trots presenteren en je bedrijf zien groeien. Deze visualisaties zullen je helpen om gefocust te blijven op je doelen.
  2. Omring jezelf met positiviteit: Kies zorgvuldig wie en wat je omringt. Leer van succesverhalen van anderen en vermijd negatieve invloeden die je zelfvertrouwen ondermijnen. Luister bijvoorbeeld naar mijn podcast Gouwe Klauwe, waarin ik in gesprek ga met andere creatieve makers en ondernemers over hun aanpak.


Mindset Trainen


Het veranderen van je mindset is een goede eerste stap, maar dit is niet iets waar je eenmalig aan werkt. Hier moet je in blijven investeren. Hier zijn enkele strategieën om je mindset te blijven trainen. Zo blijf je leren. Elke dag kan je weer nieuwe dingen leren. Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën in je vakgebied. Ook essentieel is om niet alleen te kijken naar wat wel is gelukt maar voor ook te kijken naar waar de knelpunten zitten. Wees niet bang om fouten te maken. Ze zijn niet alleen onvermijdelijk, maar ook waardevolle leermomenten. Fouten brengen je dichter bij succes.


Een van de knelpunten die ik vaak hoor van andere creatieve ondernemers en die ik van mezelf herken is dat ze zo gedreven zijn dat ze streven naar iets wat niet haalbaar is. Een goede tool om niet in deze valkuil te vallen is door het stellen van, voor jou, haalbare doelen. Definieer duidelijke, haalbare doelen voor jezelf en je onderneming. Dit geeft je richting en een meetlat voor succes. Heb je een extra duwtje in de rug nodig? Weet me altijd te vinden. Via 1:1 coaching bijvoorbeeld.


Zorg goed voor jezelf. Zowel fysiek als mentaal. Probeer dicht bij jezelf te blijven binnen je bedrijf. Want authenticiteit verkoopt het beste. Want daar zit het meest van jezelf in. 


Kritisch Denken: Belangrijk voor succesvol ondernemerschap


Kritisch denken is een vaardigheid die elke creatieve maker en ondernemer moet cultiveren. Het stelt je in staat om problemen op te lossen, beslissingen te nemen en kansen te herkennen.


  1. Stel Vragen: Wees nieuwsgierig en stel kritische vragen over je bedrijf en creatieve processen. Wat kan beter? Hoe kan je innoveren?
  1. Onderzoek en Analyse: Doe grondig onderzoek voordat je belangrijke beslissingen neemt. Analyseer gegevens en feiten om weloverwogen keuzes te maken.
  1. Creatief Denken: Denk buiten de gebaande paden. Creatieve makers gedijen vaak op divergent denken, waarbij ze verschillende perspectieven verkennen.
  1. Kritische Feedback: Sta open voor kritische feedback van anderen en wees bereid om je strategieën aan te passen op basis van constructieve input.


Denken en Doen: Het een kan niet zonder de ander


Het is essentieel om te begrijpen dat denken en doen met elkaar verweven zijn. Het is niet genoeg om alleen na te denken; je moet actie ondernemen om succes te bereiken. Je zult merken dat als je in beweging komt, er ook andere dingen in beweging komen. Denken en doen gaan samen. 


Zet je gedachten om in concrete plannen. Stapje voor stapje. Maak het niet te groot voor jezelf. Als je eenmaal in de actie zit dan kan het best zijn dat het niet altijd zoden aan de dijk zet. Maar ga wel gewoon door. Ongeacht het resultaat van je acties, onthoud dat elke stap vooruit een kans is om van te leren en te groeien. En blijf in dit alles flexibel. De wereld verandert snel, en je moet bereid zijn om je strategieën en producten aan te passen op basis van feedback en nieuwe inzichten. 


Alleen denken of alleen doen is niet genoeg. Mocht je op één van deze twee punten in de knel komen dan kan ik je helpen met mijn aanbod


Iets wat mij altijd helpt als ik vastloop en wat jou ook zal helpen is inspiratie en motivatie. Zoek constant inspiratie om je passie en motivatie hoog te houden. Lees over en luister naar andere creatieve ondernemers en laat je inspireren. Luister bijvoorbeeld naar mijn podcast Gouwe Klauwe, waarin ik gesprekken heb met andere creatieve ondernemers over hoe om te gaan met alle voors en tegens op het gebied van maken en ondernemen.

Jouw mindset, kritisch denken en actie zijn de bouwstenen van jouw succes als creatieve maker en ondernemer. Het begint allemaal met het veranderen van je mindset, en vervolgens blijf je trainen, denken en doen om te groeien en gedijen in de wereld van creatie en ondernemerschap.


En vergeet niet, je bent niet alleen, je weet me te vinden als je hulp nodig hebt of een steuntje in de rug kunt gebruiken!

Margriet Meijer geeft een cursus verkoop voor creatieve makers en ondernemers als de Makers Coach - business coach in Amsterdam

Mis je nog een blog onderwerp?

Ik schrijf graag, dus mocht je een onderwerp missen waar je graag meer over zou willen weten vanuit mijn oogpunt? Laat het me weten zodat ik daar misschien wel een nieuw artikel over kan schrijven. Denk je, ik kan de hulp van Margriet wel gebruiken? Bekijk mijn aanbod

Je Eigen Koers Varen, Zonder Excuses!

In 8 stappen zelftwijfel overstijgen en ontdekken waar het voor jou over gaat in het leven.