fbpx

Door de mand vallen: het imposter syndrome ontmaskerd!

Hey daar, creatieve maker! Ken je dat gevoel dat je stiekem denkt dat je eigenlijk niet zo getalenteerd bent als mensen denken? Dat je binnenkort door de mand zult vallen en iedereen zal ontdekken dat je eigenlijk een bedrieger bent? Geen paniek, je bent niet alleen.

 

Dit verschijnsel, door de mand vallen, staat bekend als het imposter syndrome (of bedriegersyndroom of impostersyndroom) en het kan behoorlijk wat invloed hebben op je persoonlijke ontwikkeling. Maar laten we er eens in dit onderwerp duiken in dit artikel. Wat is het imposter syndroom precies, wat is de oorzaak, wat zijn de symptomen en belangrijker nog: hoe kom je ervan af en is door de mand vallen verleden tijd voor jou?

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 12 mei 2023

imposter syndroom (oftwel impostersyndroom of bedriegerssyndroom) waarbij je bang bent door de mand te vallen. Op deze afbeelding staat de tekst: Do you tend to be perfect? Waarbij iemand 'yes' aankruist

Wat is dat imposter syndrome of bedriegerssyndroom eigenlijk?

 

Het imposter syndrome is als dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt: “Hé, wie denk je wel niet dat je bent? Je bent gewoon een geluksvogel die zich voordoet als een professional!” Het is een psychologisch fenomeen waarbij mensen, ondanks bewijs van hun talenten en succes, twijfelen aan hun eigen capaciteiten. Het lijkt alsof je op het punt staat door de mand te vallen en iedereen zal ontdekken dat je eigenlijk niet zo bekwaam bent als je doet voorkomen. De symptomen van imposter syndrome kunnen voor iedereen weer verschillend zijn en komen voor in verschillende gradaties. 

 

Wat de oorzaak van imposter syndrome?

 

Laten we eens kijken naar de bron van dat bedriegerige gevoel. Het bedriegerssyndroom kan ontstaan door verschillende factoren, maar laten we eens naar de oorzaken duiken. Soms komt het voort uit perfectionisme, dat streven naar perfectie dat ervoor zorgt dat je je eigen talenten en prestaties ondermijnt. Ook vergelijken we onszelf vaak met anderen, wat ervoor zorgt dat we onszelf altijd tekort voelen schieten. En laten we de externe factoren niet vergeten, zoals negatieve feedback of een omgeving waarin hoge verwachtingen de norm zijn. 

Wil je nog meer tips & tricks en inspiratie over de voordelen van persoonlijke ontwikkeling?

 

Luister naar mijn podcast en check vooral de afleveringen met Marloes de Vries, Babs Dijkstra en Mélanie Pigeaud en luister naar hoe zij (en ik) persoonlijke ontwikkeling hebben ingezet en hoe dit ons sterkere ondernemers heeft gemaakt.

Wil je nog meer tips & tricks en inspiratie over de voordelen van persoonlijke ontwikkeling?

 
Luister naar mijn podcast en check vooral de afleveringen met Marloes de VriesBabs Dijkstra en Mélanie Pigeaud en luister naar hoe zij (en ik) persoonlijke ontwikkeling hebben ingezet en hoe dit ons sterkere ondernemers heeft gemaakt.

Impostersyndroom? Weg ermee!


Hoe versla je dat bedriegerssyndroom? Oké, laten we even wat tips erbij pakken om dat bedriegerssyndroom een lesje te leren:


1. Ken je waarde

Onthoud dat je niet zomaar geluk hebt gehad. Je hebt talenten en vaardigheden ontwikkeld, en je hebt successen behaald. Erken je eigen capaciteiten en geef jezelf de waardering die je verdient. Wees trouw aan jezelf en heb vertrouwen. Je zult heus niet door de mand vallen, je bent goed in wat je doet.


2. Accepteer imperfectie

Perfectie is als een mythisch wezen waar we allemaal naar streven, maar dat we nooit helemaal kunnen bereiken. Het is tijd om imperfectie te omarmen. Fouten maken is menselijk en ze bieden kansen om te leren en te groeien.


3. Wees lief voor jezelf

Geef die innerlijke criticus een dagje vrij. Wees vriendelijk en mild voor jezelf. Wees trots op je prestaties, hoe klein ze ook lijken. En wees niet te hard voor jezelf als iets niet helemaal volgens plan gaat. 


4. Bouw een ondersteunend netwerk

Omring jezelf met mensen die je aanmoedigen en inspireren. Praat openlijk over je gevoelens en ervaringen met het imposter syndrome. Je zult merken dat velen hetzelfde doormaken en dat gedeelde ervaringen kunnen helpen om de druk te verminderen.


5. Verleg je grenzen

Stap uit je comfortzone en streef nieuwe uitdagingen na. Neem kleine stappen om je vaardigheden en zelfvertrouwen geleidelijk te vergroten. Door te experimenteren en nieuwe terreinen te verkennen, zul je merken dat je sterker bent dan je dacht.


6. Herinner je successen

Maak een lijst van je successen en prestaties, hoe klein ze ook mogen lijken. Neem regelmatig de tijd om terug te kijken en trots te zijn op wat je hebt bereikt. Deze positieve herinneringen kunnen je helpen om het impostersyndroom in perspectief te plaatsen en je zelfvertrouwen te versterken.


7. Zoek professionele hulp indien nodig

Als het impostersyndroom je persoonlijke ontwikkeling blijft belemmeren, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een coach of therapeut. Zij kunnen je begeleiden bij het ontdekken van de dieperliggende oorzaken en je voorzien van strategieën om ermee om te gaan.

perfectionisme-bij-creatieve-ondernemers-door-de-mand-vallen-bedriegerssyndroom-margriet-meijer-de-makers-coach-amsterdam (1)

Conclusie


Beste creatieve maker, het imposter syndrome kan een obstakel zijn op je pad naar persoonlijke ontwikkeling. Maar onthoud dat je niet alleen bent in deze strijd.


Door de mand vallen? Daar doen we niet aan!


Door de mand vallen is slechts een illusie die we onszelf opleggen. Met bewustwording, zelfliefde en de juiste mindset kun je dit syndroom overwinnen. Laat je talenten schitteren en omarm het proces van groei en imperfectie. Jij bent meer dan genoeg, en het wordt tijd dat je dat zelf ook gaat geloven!

Dus, laat het bedriegerssyndroom je niet tegenhouden om je ware potentieel te bereiken. Durf te geloven in jezelf, omarm je unieke talenten en blijf jezelf uitdagen. Je bent een maker en jouw creaties zijn waardevol. Dus ga ervoor, met vertrouwen en moed. Je zult zien dat je meer in je mars hebt dan je ooit had durven dromen.

Business_coach_creatieve_ondernemers_amsterdam_margriet_meijer

Ik ben Margriet, een A-typische tassen maker die dol is op ondernemen

In de afgelopen 10+ jaar heb ik mijn tassenlabel Monsak op de kaart gezet. Ik ontdekte waarom het mij lukte om van mijn makerschap te leven: niet al mijn creativiteit opgebruiken aan maken.

 

Ik leerde hoe je een merk bouwt en je persoonlijkheid als troef gebruikt. Zo lukt het mij om mijn ideale klant te vinden en ze een tas te laten kopen. Organisch.

 

Wil jij dat ook met je zelfgemaakte product? Ik help je graag groeien!