fbpx

Verkopen op Etsy: je handgemaakte producten verkopen

Je verkoopt al een tijd op Etsy omdat je super creatief bent en mooie handgemaakte producten maakt of je begint net met het verkopen op Etsy omdat je omgeving enthousiast is (en je hebt al menig handgemaakt item aan je vrienden verkocht voor een vriendenprijsje). 

 

Misschien heb je al aardig wat artikelen gelezen over hoe je moet verkopen via Etsy en van alles geprobeerd om meer omzet te maken. Maar al je werk zet tot nu toe nog geen zoden aan de dijk. Dat herken ik, ik heb ook tientallen cursussen gevolgd en blogs gelezen om mijn zelfgemaakte producten aan de man te brengen. Nergens voelde ik me echt begrepen of gehoord. Bedenk dat niets zo spannend is als geld vragen voor iets waar jij je ziel en zaligheid in hebt gestopt.

 

In dit artikel zet ik de voor- en nadelen van verkopen op Etsy op een rijtje en geef ik tips over hoe je als maker meer succes kan hebben op Etsy. Dat je authentiek kunt verkopen door jezelf te zijn, of je nou net begint of al een tijd bezig bent.

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 14 april 2023

bordje 'open' van een winkel in het artikel 'verkopen op esty: handgemaakte producten verkopen"

Voordelen en nadelen van verkopen op Etsy

 

Allereerst ga ik even wat voor- en nadelen langs van het verkopen van jouw handgemaakte producten via een grootschalige platform als Etsy.

 

Voordelen van verkopen op Etsy

 

Met maar liefst 10,2 miljard dollar aan verkopen per jaar van (voornamelijk) handgemaakte producten is Etsy dé plek om je producten te verkopen. Het is fijn om mee te liften op zo’n groot platform om meer klanten te bereiken en je verkoop te vergroten. Dit door je producten aan te bieden aan mensen die je anders niet zou bereiken. Dat kan op zijn beurt leiden tot meer bekendheid van je merk en een grotere online aanwezigheid.

 

Een groot voordeel van Etsy is dat je niet je eigen website of webshop hoeft te bouwen. Je kan gebruikmaken van de ‘infrastructuur’ en de gestandaardiseerde manier van je eigen winkeltje op het platform. De concurrentie werkt met hetzelfde ‘winkelpand’ als jij dus je hebt allemaal dezelfde kansen en voor bezoekers is het duidelijk hoe het werkt. En jij kan snel aan de slag en dus snel starten met verkopen.

 

Nog een voordeel is dat je gebruik kan maken van de tools van Etsy. Zij hebben zoveel verkopers dat ze daar ook vragen van krijgen en moeten beantwoorden en kunnen jou met daarmee ook verder helpen. 

 

Nadelen van Etsy

 

Aan de andere kant kan het verkopen via grootschalige platforms als Etsy ook nadelen hebben. Juist omdat Etsy zo groot is, heb je per definitie te maken met hevige concurrentie van andere verkopers, waardoor het moeilijk kan zijn om op te vallen tussen de massa. 

 

Om op te vallen moet jij echt je eigen sausje over je producten en je merk gooien. Weet je nog niet precies hoe je dat het beste kan doen? Ik kan je helpen om echt goed je verhaal te leren kennen en daarin authentiek te kunnen verkopen. 

 

Etsy lijkt in eerste opzichten gratis maar een nadeel is dat het platform commissiekosten in rekening brengt, wat ten koste gaat van je winst. Dus is het extra belangrijk dat je een eerlijke prijs vraagt voor je producten anders ga je er geen geld aan verdienen. Vind je dit nog lastig? I’ve got you! Je kan dit via de Online Makerpreneur Training leren en ik kan je er ook bij helpen via 1:1 coaching of kom langs tijdens een live training waar je in één dag je aanbod en verhaal onder handen neemt.

 

Nog een ander nadeel is dat omdat Etsy gestandaardiseerd is, je minder controle over de uitstraling van je merk en de manier waarop je producten worden gepresenteerd hebt. Het is aan jou om met jouw producten en merk daar het verschil te maken.

 

Welke verkoopkanalen passen bij jouw handgemaakte producten?

 

Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke verkoopkanalen het beste bij jouw handgemaakte producten passen. Het kan een goed idee zijn om gebruik te maken van zowel grootschalige platforms als je eigen website of sociale media-accounts om een evenwichtige verkoopstrategie te creëren.

Hoe werkt verkopen op Etsy?

 

Mocht je nieuw zijn op Etsy dan is het aanmaken van je account een eenvoudig proces en je dat kan je in een paar minuten opzetten. Verderop in dit blog leg in kort uit hoe dat werkt en heb ik tips voor je om een vliegende start te maken. Nadat je je account hebt aangemaakt, is het tijd om je winkel op te zetten.


Onderscheid jezelf

 

Ook als je al een tijdje aan de slag bent kan je altijd je winkel aanpassen door de banner, profielfoto en beschrijving van je winkel te wijzigen. Het is belangrijk om een sterke beschrijving te hebben die je producten en je merk beschrijft. Je wil je onderscheiden omdat er veel concurrentie is. Maar tegelijk wil je ook authentiek zijn. Een goed idee is om echt goed na te denken welk verhaal je te vertellen hebt met je merk en je aanbod. Ik noem dat storytelling. Ik kan je helpen om heel goed naar je verhaal en aanbod te kijken als je daar hulp bij nodig hebt. Je kan laagdrempelig mijn online Makerpreneur Training volgen om hier meer inzicht in te krijgen.

 

Goede productfoto’s maken het verschil

 

Belangrijk is dat je goede foto’s van je producten hebt, omdat dit de eerste indruk is die klanten van je winkel krijgen. Je kunt bijvoorbeeld afbeeldingen toevoegen van je producten vanuit verschillende hoeken, met verschillende belichting en zelfs in verschillende omgevingen om de aandacht van de kopers te trekken. Maar maak het jezelf ook niet te moeilijk. Bedenk, het hoeft niet meteen perfect.

 

Zorg ervoor dat je producten een duidelijke titel hebben en dat je de juiste categorieën hebt geselecteerd. Het is ook belangrijk om een duidelijke beschrijving van je producten te hebben, inclusief de afmetingen, materialen, kleuren en andere relevante informatie. Etsy heeft een ingebouwde zoekfunctie waarmee klanten specifieke producten kunnen vinden. Om ervoor te zorgen dat je producten worden gevonden, moet je ervoor zorgen dat je gebruik maakt van relevante zoekwoorden in je producttitels en -beschrijvingen.


En dan?

 

Als je je winkel helemaal op ‘orde’ hebt (voor dat moment want het is een ongoing iets, waar je aandacht en tijd aan moet blijven besteden), is het belangrijk om je winkel te promoten om meer klanten te bereiken. Een onmisbare schakel hierbij is het gebruik maken van sociale media, zoals Instagram en Facebook.

 

Maak een account aan voor jouw merk/jouw producten, zodat mensen weten waar het account over gaat. Dit kan natuurlijk ook via jouw privé account maar misschien vind je het fijn om je werk juist los te koppelen voor je privé. Het is maar net wat je fijner vindt en waar je je comfortabel bij voelt. 

 

Ook kan je gebruik maken van de Etsy tools die ze bieden om te netwerken met andere verkopers op Etsy en deel te nemen aan community-evenementen.

Effectief klanten bereiken via Etsy

 

Als je gevestigd bent op het platform, hoe bereik je dan effectief je klanten om je artikelen te verkopen?

 

Blijf werken aan je aanbod, omschrijving en je foto’s. Deze kan je na een tijdje altijd opfrissen en blijven een work in progress. Tijdens jouw proces als creatief ondernemer groei jij ook en kan ook jouw aanbod veranderen. Misschien past iets nu niet meer wat een tijd geleden wel bij je past. Voer dat door in je Etsy winkel.

 

Daarnaast is het ook echt slim om reviews te vragen aan je klanten en deze toe te voegen aan je winkel om vertrouwen op te bouwen bij potentiële kopers en hen te helpen bij het nemen van een beslissing over het kopen van jouw producten.

Een ander goed idee om goed vindbaar te zijn op Etsy is het gebruik van zoekwoorden in je producttitels en -beschrijvingen optimaliseren. Daarbij heeft Etsy ook promoties waaraan je kan deelnemen en is het altijd goed om naast Etsy ook social media te gebruiken om je merk te bouwen.

 

Samenvattend

 

Als beginner zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om te beginnen met verkopen op Etsy. Het is belangrijk om een sterk profiel te hebben met aantrekkelijke foto’s van je producten en een gedetailleerde beschrijving van je winkel en producten. Zorg er daarnaast voor dat je gebruik maakt van relevante zoekwoorden in je producttitels en beschrijvingen om gevonden te worden. Als je eenmaal gevestigd bent op het platform, kun je je klanten effectief bereiken door te netwerken met andere verkopers op Etsy, deel te nemen aan community-evenementen en gebruik te maken van sociale media en Etsy-advertenties om je winkel te promoten.

Ben je nieuw op Etsy? Maak een vliegende start

 

Wat is Etsy?

 

Etsy is een online marktplaats waar creatieve ondernemers hun zelfgemaakte producten kunnen verkopen. Het is een platform waar mensen van over de hele wereld samenkomen om unieke, handgemaakte producten te kopen en verkopen.

 

Het mooie aan Etsy is dat het een enorm bereik heeft. Met miljoenen bezoekers per dag is het een van de grootste online marktplaatsen ter wereld. Dit betekent dat je de kans hebt om je producten aan een groot publiek te laten zien en te verkopen.

 

Mocht je nieuw zijn heb je allereerst van alles te doen. Een Etsy-account aanmaken en je winkelinstellingen configureren. Dit is niet alleen droog je producten online zetten, maar ook het instellen van verzendopties, betalingsmethoden en het beheren van je winkelvoorkeuren.

 

Met deze tips kan je een goede start maken op Etsy

 

– Als je je producten in je Etsy shop hebt gezet, ben je niet klaar.. Juist dan begin het echt werk pas. Jezelf onderscheiden van je concullega’s.

 

– Luister goed naar je klanten. Het is een wisselwerking, wanneer jij je klant vraagt die heel tevreden is met jouw producten of ze een review achter willen laten, kan je ze belonen met een leuke korting op de volgende aankoop… Wat dan weer direct en indirect zal leiden tot meer verkopen op Etsy.

 

– Gebruik je social media om je Etsy shop te promoten. Dit maakt het voor potentiële klanten gemakkelijk om contact te houden en nieuwe items te leren kennen.

 

– Vul alle informatie in op je Etsy shop en vertel je eigen verhaal, klanten houden er juist van om persoonlijke verhalen te lezen, waarmee ze zich kunnen identificeren. Ik kan je helpen om je verhaal authentiek te maken met mijn hulp als je er zelf niet uitkomt. 

 

Ik hoop dat de tips in dit blog je helpen om je handgemaakte producten te verkopen op Etsy en je bedrijf te laten groeien. Etsy is een goede kans voor creatieve ondernemers om hun producten te verkopen en een wereldwijd publiek te bereiken. Door jezelf te onderscheiden en je producten op een aantrekkelijke manier te presenteren, kun je je kansen op succes vergroten en je bedrijf laten groeien.

 

Succes met verkopen!

Wil je nog meer tips & tricks en inspiratie over de voordelen van persoonlijke ontwikkeling?

 

Luister naar mijn podcast en check vooral de afleveringen met Marloes de Vries, Babs Dijkstra en Mélanie Pigeaud en luister naar hoe zij (en ik) persoonlijke ontwikkeling hebben ingezet en hoe dit ons sterkere ondernemers heeft gemaakt.

Business_coach_creatieve_ondernemers_amsterdam_margriet_meijer

Ik ben Margriet, een A-typische tassen maker die dol is op ondernemen

In de afgelopen 10+ jaar heb ik mijn tassenlabel Monsak op de kaart gezet. Ik ontdekte waarom het mij lukte om van mijn makerschap te leven: niet al mijn creativiteit opgebruiken aan maken.

 

Ik leerde hoe je een merk bouwt en je persoonlijkheid als troef gebruikt. Zo lukt het mij om mijn ideale klant te vinden en ze een tas te laten kopen. Organisch.

 

Wil jij dat ook met je zelfgemaakte product? Ik help je graag groeien!